Sieraden

Manchetknopen voor mannen: de relatief zeldzame mogelijkheid om sieraden te dragen

Manchetknopen hebben de functie om de uiteinden van de mouwen, de manchetten, van een overhemd zonder knopen te sluiten. Het betreft hemden met dubbele (Franse) manchetten, waarbij de stof op zichzelf is omgevouwen.

De manchetknopen worden door de nauwe openingen gestoken en vastgemaakt, meestal door middel van een scharnierende clip. Over het algemeen zijn de knoppen bedekt of gemaakt van edelmetaal en kunnen ze worden versierd door toevoeging van edelstenen en / of een gravure in het metaal.

De knoop, die mooi afgewerkt is, wordt aan de buitenkant zichtbaar gedragen. Dit maakt het een juweel en geeft de drager de mogelijkheid om knopen te wisselen afhankelijk van de gelegenheid en de gedragen kleuren.

Vorm en functie

Manchetknopen vertegenwoordigen een perfecte combinatie van vorm en functie, en zijn gemaakt in talloze vormen, kleuren, materialen en ontwerpen. Het geeft de man de relatief zeldzame kans om sieraden te dragen. Iedere man zou deze kans moeten aangrijpen, aangezien de mogelijkheden hiervoor beperkter zijn dan bij vrouwen.

Hoewel stijlen en materialen misschien zijn veranderd, is de manchetknoop een belangrijk statussymbool van de high society gebleven. Manchetknopen worden van generatie op generatie doorgegeven, als cadeau gegeven, gedragen op een bruiloft of om een diploma-uitreiking te vieren.

Manchetknopen stellen de drager in staat om een pak of overhemd eigen te maken. En hoe klein ze ook zijn ze laten een grote indruk achter, daarom is het goed te weten hoe ze te dragen:

  1. Bij een opmaat gemaakt pak en overhemd behoort de manchet een centimeter onder je mouw uit te komen.
  2. Manchetknopen draag je altijd met dubbele, Franse, manchetten.
  3. Kies voor strakke en eenvoudige ontwerpen op black-tie evenementen of bij zakelijke kleding.
  4. Wees gerust creatief met kleuren, patronen en vormen voor minder formele gelegenheden.
  5. Match je manchetknopen met andere metalen en kleuren zoals je horloge en riem. Draag echter geen horloge bij een black-tie evenement.

(Foto bovenaan via Caleb Oquendo – Pexels)


Manchetknopen zijn het perfecte cadeau voor jezelf of om te geven. Zorg er in ieder geval voor dat je een ruime collectie in je garderobe hebt om uit te kiezen. Hiermee kun je gemakkelijk je kleding en accessoires matchen. Bekijk onze collectie manchetknopen in de winkel.

%d bloggers liken dit: